Post | september 2024 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

Een warm welkom bij Sportclub Lochem

Door Mariëlle Frielinck
Edwin Vos zet zich al jaren in voor zijn club (foto: Mariëlle Frielinck)

Het is zaterdagochtend half acht, Lochem is nog grotendeels in diepe rust, als Edwin Vos de sleutel in de deur steekt van Het Bastion. Als gastheer van voetbalvereniging Sportclub Lochem zorgt hij onder meer dat het clubhuis en de kleedkamers klaar zijn voor de grote stormloop van voetballers, begeleiders en ouders die elke zaterdag de club weten te vinden. Edwin is inmiddels al weer tien jaar actief als gastheer voor de club. En hij is nog niet van plan om er mee te stoppen, want hij haalt veel voldoening en plezier uit dit vrijwilligerswerk.


“Ik ben al lid van Sportclub Lochem sinds mijn zesde, inmiddels dus al ruim 50 jaar”, legt Edwin uit. “Lange tijd heb ik zelf gevoetbald tot het door blessures niet meer ging. Ik wilde toch betrokken blijven en ben een tijd grensrechter geweest, tot ik werd gevraagd voor de functie van gastheer.” Een gastheer of -vrouw speelt een belangrijke logistieke rol. Met zo’n 900 spelende leden, kun je je voorstellen dat het een hele organisatie is om alles in goede banen te leiden. Een gastheer of -vrouw is dan een belangrijk aanspreekpunt, want Sportclub Lochem wil dat dat iedereen zich welkom en veilig voelt op hun sportcomplex.


Edwin legt uit wat hij en zijn collega’s zoal doen op een zaterdagochtend.  “We beginnen ’s ochtends, doen de kleedkamers open en zorgen dat alles netjes is. Dan stromen langzaamaan de mensen binnen: spelers, tegenstanders, ouders, maar ook scheidsrechters en soms scouts. Piet Kortsmit is onze wedstrijdsecretaris en hij maakt van te voren een indeling voor de kleedkamers en de velden.” Op een centrale, zichtbare plek wijst Edwin dan iedereen de weg naar het juiste veld of kleedkamer en zorgt hij dat de wedstrijden op tijd kunnen beginnen. Met gemiddeld zo’n 10 wedstrijden op een ochtend, een drukke job.


Edwin haalt veel voldoening uit zijn vrijwilligerswerk. “Je merkt dat je als gastheer of -vrouw enorm gewaardeerd wordt. Op zo’n groot complex is het toch vaak zoeken en kunnen misverstanden snel tot chaos leiden. Hoe fijn is het dan dat er iemand is die het overzicht houdt en waar je terecht kunt. We krijgen soms de meest rare vragen van verloren sleutels of shirts, wedstrijdtijden of -standen, lidmaatschap en ga zo maar door. Omdat wij van veel op de hoogte zijn en weten bij wie we moeten, zijn kun je de mensen echt helpen.” Naast de functie van vraagbaak zorgt het team van gastheren en -vrouwen er ook voor dat de wedstrijduitslagen goed door worden gegeven aan de KNVB. “Scheidsrechters kunnen dit zelf via een app, maar dat is soms best ingewikkeld, daarom doen wij het ook vaak voor ze.”


Het team van gastheren en -vrouwen is altijd op zoek naar nieuwe leden. Lijkt het je leuk om onderdeel te zijn van deze gezellige groep? Kom gerust eens langs aan de Elzenlaan. Op zaterdagochtend is er altijd een gastheer of -vrouw die je er graag alles over verteld.


Deel blogpost