Vrijwilligersverzekering
Het kan zomaar gebeuren: je bent vrijwilligerswerk aan het doen en er is sprake van schade, diefstal of vernieling van eigendommen. Ben jij als vrijwilliger verzekerd? In het algemeen geldt:
Onderzoek eerst of de situatie onder je eigen verzekeringen valt. Zo niet, vraag de organisatie waar je werkt hoe zij de verzekering van vrijwilligers heeft geregeld. Tot slot kun je nagaan of de situatie onder de collectieve verzekering valt die de gemeente, waar je woont of vrijwilligerswerk verricht, heeft afgesloten. Wil je weten hoe het bij de organisatie waar je voor werkt is geregeld? Vraag het na bij de vrijwilligerscoördinator of je contactpersoon.
Gemeentelijke collectieve vrijwilligersverzekering
De gemeente Lochem heeft een collectieve verzekering afgesloten voor vrijwilligers, die wonen en/of vrijwilligerswerk verrichten in deze gemeente. De verzekering is er voor:
• Alle vrijwilligers, ongeacht leeftijd*
• Mantelzorgers
• Maatschappelijke stagiairs
• Mensen die in het kader van een ‘tegenprestatie’ vrijwilligerswerk doen
*Met uitzondering van vrijwillige politie en vrijwillige brandweer. Voor hen is een bijzondere regeling getroffen.
De verzekering geldt uitsluitend voor vrijwilligers die in het algemeen belang werken bij een non profit organisatie of af en toe maatjestaken doen bij senioren. Dus werk je als vrijwilliger bijvoorbeeld in een commerciële kringloopwinkel, doe je tuinwerkzaamheden bij een commerciële crècheorganisatie of stalwerk in een commerciële paardencentrum, dan valt dit helaas niet onder deze verzekering. Ook professioneel gegeven advies door een vrijwilliger, dat niet goed uitpakt voor de klant, valt niet onder deze verzekering.
Wat wel onder de dekking van de vrijwilligersverzekering valt, verschilt per gemeente. Neem voor meer informatie over de verzekering en de dekkingsvoorwaarden contact op met jouw gemeente of zoek op de gemeentewebsite naar vrijwilligersverzekering.
Is mijn vrijwilligersorganisatie wel goed verzekerd?
Een goede verzekering kan je organisatie veel tijd, geld en energie besparen. Van belang is het beoordelen welke risico’s de vrijwilligers lopen bij het uitvoeren van hun werk. Past dit bij je huidige polis of bij de verzekering die je wilt afsluiten? Wanneer je weet wat de risico’s zijn, kun je bepalen wat er van de collectieve verzekering van de gemeente voor jouw organisatie van toepassing is en welke verzekeringen zinvol zijn om aanvullend af te sluiten. Denk aan een inzittendenverzekering bij vrijwillig personenvervoer.
Meer informatie
Gemeente Lochem heeft haar verzekering afgesloten bij Centraal Beheer. Kijk voor meer informatie over de vrijwilligersverzekering op de website van centraal beheer.