“Achter de geraniums zitten kan altijd nog”
“Noem mij maar gewoon Eef, want ik houd er niet van om in de belangstelling te staan.” Eef (76) is al sinds de start in 2013 betrokken bij Repairclub Lochem. Onder Repairclub Lochem valt het repaircafé, de computerbank en de medibank. Eef zet zich in voor het repaircafé; hier kunnen mensen terecht voor de reparatie van huishoudelijke apparaten. Voor de reparatie wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd, dit zorgt ervoor dat iedereen gebruik kan maken van deze dienst.
Het repaircafé wordt draaiende gehouden door veertien vrijwilligers die ieder hun eigen kwaliteiten hebben. Eef zorgt ervoor dat de vrijwilligers die apparaten krijgen die ze leuk vinden om te repareren. Daarnaast houdt ze de financiën in de gaten en regelt wat er geregeld moet worden, zoals een nieuw onderdeel om een apparaat te kunnen maken. Ze maakt graag een praatje met de mensen die langskomen onder het genot van een kopje koffie of thee, iedereen is welkom.
Nadat haar man is overleden en haar kinderen al de deur uit waren, kwam Eef alleen thuis te zitten. Dit paste haar totaal niet, want ze had haar hele leven gewerkt en vond het niet fijn om niks om handen te hebben. “Achter de geraniums gaan zitten kan altijd nog”, geeft ze aan. Daarnaast houdt ze ook niet van in de belangstelling staan, maar omdat ze haar vrijwilligerswerk leuk vindt doet ze toch mee aan dit interview. Ze hoopt op deze manier ook andere mensen enthousiast maken voor wat Repairclub Lochem doet, zodat meer mensen zich ook willen aanmelden als vrijwilliger bij het repaircafé.
Dat het repairecafé van Lochem een goede reputatie heeft laat zich zien doordat zelfs mensen uit Brummen en Leuven naar Lochem komen om hun apparaten te laten repareren. Dit is dan vaak op aanraden geweest van lokale repaircafés. Sinds 2015 is Repaireclub Lochem in het Stadshuus gevestigd, waar ze een grote eigen ruimte hebben en waardoor het mogelijk is om vele verschillende apparaten te repareren. Bij repaircafés is het gebruikelijk dat mensen die hun apparaat komen brengen met een vrijwilliger samen het apparaat gaan repareren. In Lochem hebben ze bewust niet voor deze opzet gekozen, zodat er de mogelijkheid is om een groter aanbod te kunnen hebben van huishoudelijke apparatuur die gemaakt kan worden en dat past bij wat vrijwilligers leuk vinden om te repareren. Hierin krijgen de vrijwilligers ook hun eigen tijd om te werken aan een apparaat. “Een apparaat kan soms met twee uurtjes klaar zijn en soms is een vrijwilliger er al drie middagen mee bezig”, vertelt Eef. “We kunnen daarom ook nooit zeggen wanneer een apparaat klaar is, maar de meeste mensen zijn al blij als hun apparaat gerepareerd kan worden”.
Om het aanbod van reparatiemogelijkheden verder te vergroten zijn ze bij het repaircafé nog op zoek naar vrijwilligers die graag hun technische handen uit de mouwen steken. Zou je graag in contact komen met Repairclub Lochem?
Kijk dan op www.repairclublochem.nl/contact