Bewegen met plezier
In het verleden gaf Monique Schutte (52) lessen op een sportschool dus bewegen is haar niet vreemd. Haar gezondheid maakte dat dit niet langer mogelijk was en het geven van bewegingslessen uit beeld verdween. Totdat ‘Bewegen aan tafel’ op haar pad kwam. De lessen die zij alweer bijna twee jaren geeft, blijken haar veel meer te geven dan zij had voorzien.
Monique vertelt dat zij een aantal jaren terug op bezoek ging bij haar schoonmoeder in een verzorgingstehuis. Daar waren geen activiteiten die te maken hadden met bewegen. “Ik gaf spontaan aan dat het mij leuk leek hiermee aan de slag te gaan. Daar ben ik begonnen met bewegen aan tafel. Al vanaf de eerste keer zag ik hoe mensen genoten van het meedoen. Zaten ze eerst nog passief in een hoekje maar na een half uurtje meedoen, zag je ze opbloeien”.
Bewegen aan tafel is een laagdrempelige vorm van bewegen. Wekelijks geeft Monique lessen bij de woonvorm Stichting Anke Marjolein en bij het woonzorg complex VanderMolenhuis. Monique haalt haar inspiratie uit het boek ‘Spelenderwijs in beweging” maar geeft er haar eigen creatieve draai aan.
“Ik heb bijvoorbeeld zelf XCO-buizen gemaakt die ik heb gevuld met grind en vogelzand. Daarmee kun je spieren trainen. Ze zijn een groot succes bij de bewoners omdat het lawaai maakt. Verder werk ik bijvoorbeeld met foam-buizen, handgewichtjes en plastic kegels die met ballonnen kunnen worden omgegooid. Maar centraal staat het plezier maken. Dat is het eerste doel. Het bewegen is in feite mooi meegenomen. Zo doen we bijvoorbeeld ook werpoefeningen door met pittenzakjes over de tafel in een afgebakend vak te gooien. Soms raken mensen bij Anke Marjolein gefrustreerd als ver gooien niet lukt, maar met deze oefening hebben ze de grootste lol.”
Dat de bewoners zo enthousiast meedoen, komt doordat Monique de juiste snaar weet te raken. Haar tweemeterlange zelf gehaakte wollen ‘slangen’ met kop en staart zijn een groot succes. “We leggen ze bijvoorbeeld languit op tafel en de bewoners moeten de slangen dan met een draaibeweging van de hand oprollen. Zo stimuleer je de spieren. De slangen zitten in een zilveren kistje. Als dat kistje tevoorschijn komt, stijgt er al gejuich op. Het is heel simpel voor mij, een uurtje knutselen, maar het slaat gewoon aan.”
Ook de muziek die Monique gebruikt bij haar lessen helpt bij het plezier. Ze maakt zelf passende muzieklijstjes aan op Spotify. “Bij het VanderMolenhuis merkte ik dat muziek uit de jaren zestig en zeventig aansloeg. Mensen gaan dan eerst neuriën, herkennen dan soms de tekst en gaan spontaan meezingen.”
Toen Monique begon, had zij geen idee wat het geven van de lessen met haar zelf zou doen. “Mensen krijgen soms gewoon de slappe lach, je weet niet wat je overkomt. De spontaniteit van de mensen en het plezier; het is puur energie die ik ervoor terugkrijg. Ik ben dankbaar dat dit op mijn pad is gekomen en hoop het heel lang te kunnen blijven doen.”