Post | augustus 2024 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

"De POWER-workshops hebben ons veel gebracht"

Door Gert Kale
Oud-deelnemers Eva Loskamp en Meis Saltet

Algemene regels om op een goede manier ouder te worden zijn er niet. Er kunnen persoonlijke omstandigheden zijn waardoor je die “goede manier” niet in eigen hand hebt. Veel senioren (of aanstaande senioren) hebben gelukkig wel de mogelijkheid om de eigen leefomstandigheden te beïnvloeden. Eén van de mogelijkheden om dat te doen is het volgen van POWER (met de toevoeging “Veerkracht op leeftijd”) workshops. Welzijn Lochem start -bij voldoende deelname- na de zomer met een nieuwe serie.


De reden om je op te geven voor POWER kan heel divers zijn. Er is bijvoorbeeld een ingrijpende verandering in de levenssituatie geweest: een verhuizing, pensionering of het verlies van een partner. Je leven ziet er opeens heel anders uit, er moet een nieuwe start gemaakt worden. Maar ook zonder zo’n grote verandering kun je je afvragen: “Hoe ga ik de toekomst tegemoet, hoe vind ik een goede invulling voor mijn verdere leven?”

In gesprek met Eva Loskamp en Meis Saltet, twee dames die de workshops hebben gevolgd, wordt duidelijk dat deelname aan het POWER-programma voor hen heel positief heeft gewerkt.

Onafhankelijk van elkaar en met een verschillende motivatie hebben de dames zich vorig jaar opgegeven om aan de workshops deel te nemen. Bij de eerste introductiebijeenkomst waren de zeven deelnemers volkomen onbekenden voor elkaar. Na een hartelijk welkom door de twee begeleiders volgde de kennismaking en werd informatie over het programma gegeven. In eerste instantie was de instelling van de deelnemers nog een beetje: ‘we zien wel’, maar dat veranderde snel in een meer open houding. De sfeer was goed, er werd naar elkaar geluisterd, iedereen voelde zich veilig. Dat bleef de hele periode zo.

 ‘In de workshops werd gesproken en nagedacht over vijf thema’s: lichaam en geest, sociale contacten, materiële situatie, arbeid en activiteiten, inspiratie en zingeving. In gesprekken soms als groep, soms met z’n tweeën of drieën, leerden we elkaar steeds beter kennen. Na iedere bijeenkomst gingen we met een opdracht naar huis om het thema van de volgende bijeenkomst voor te bereiden’.

Meis en Eva zijn het erover eens dat het volgen van de POWER-workshops hen veel heeft gebracht. Ze vertellen er heel enthousiast over. In de eerste plaats natuurlijk dat ze elkaar hebben leren kennen, er is een echte vriendschap ontstaan. Ze hadden zich, zoals de meeste deelnemers, aangemeld om meer contacten te krijgen, mensen te leren kennen. Het volgen van de bijeenkomsten maakte het makkelijker om iets te gaan doen.

 ‘In onze groep bijvoorbeeld waren twee deelnemers die op verschillende dagen bij “Buiten Actief” in een loopgroep zaten. Door hen hebben wij ons daar aangemeld. Je kreeg allerlei tips en er werden ervaringen gedeeld. De deelnemers kregen nieuwe contacten door een gezamenlijke belangstelling voor bijvoorbeeld lezen, koken, wandelen, museumbezoek, tuinieren enz. Anderen spraken af samen naar de film of naar het theater te gaan. Zo leerde je weer nieuwe mensen kennen.

In de bijeenkomsten werd de basis gelegd, daarna rolde de sneeuwbal verder, van het één kwam het ander, maar je bepaalt zelf wat je wel en niet wilt gaan doen. Naast de workshops kregen we via de groeps-app nuttige informatie over onderwerpen waar je zelf niet zo snel aan had gedacht, bijvoorbeeld over hoe je iets regelt bij de gemeente of bij de notaris’.

 

Tot slot willen Eva en Meis nog kwijt dat Welzijn Lochem en het begeleidende duo een dik compliment verdienen voor het organiseren en het begeleiden van de workshops. Waarvan akte!

Deel blogpost