Post | april 2025 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

“Door het delen van mijn kennis, help ik anderen”

Door José Muijlwijk

“Door het delen van mijn kennis, help ik anderen”


Hugo Gratama van Andel werkt als vrijwilliger bij LochemEnergie als energiecoach. LochemEnergie is een coöperatie waar je lid van kan worden. De coöperatie ondersteunt iedereen in de gemeente Lochem met verduurzaming van hun huis. De energiecoaches, energieconciërges en andere specialisten helpen zowel woning eigenaren als huurders met het besparen van energie.


Maar wat doet een energiecoach eigenlijk? Als energiecoach geef je een op maat gemaakt advies om te verduurzamen, het energieverbruik te verlagen of comfort te verhogen. De hulp van een energiecoach gratis. De bevindingen en het advies worden vastgelegd in een verslag. En daar kunt u mee aan de slag. De maatschappelijke en technische ontwikkelingen op het gebied van klimaatbeheersing en energieverbruik gaan snel. De energiecoach heeft actuele en brede kennis, regelmatig vindt (bij)scholing plaats. Het gaat over ventilatie, lichtbronnen, warmtelekken, (milieu vriendelijke) energiebronnen etc. Er zijn ook specialisaties, collega’s kunnen inhoudelijk op elkaar terugvallen.


Hugo heeft een zorgachtergrond en is nu gepensioneerd. Zijn hele leven heeft hij al de interesse te willen weten hoe het werkt. “De magie van het apparaat of proces doorbreken” zoals hij het noemt. En als je weet hoe het werkt kun je het desgewenst aanpassen. Aanpassen aan de wensen die jij hebt als gebruiker. En dat is zijn insteek; de gebruiker staat centraal in zijn adviezen. Dat is ook de rode draad in alles wat hij onderneemt. Als zorgmedewerker in de psychiatrie lag zijn voorkeur in de ambulante zorg. Het helpen van de cliënt in de thuissituatie. Vertrekken vanuit diens leefomstandigheden geeft de mogelijkheid zorg op maat te bieden; dat kun je nu eenmaal niet vanachter je bureau. En juist dat is de overeenkomst met het werk als energiecoach. Wat is de vraag van de bewoner? Factoren die meespelen zijn bijvoorbeeld de gezinssamenstelling, zijn er al aanpassingen gedaan, wat zijn de financiële mogelijkheden. Het feit dat een energiecoach onafhankelijk werkt, zonder belangenverstrengeling, maakt het mogelijk advies op maat te geven. Waarom zou je het dak isoleren als je de bovenverdieping niet gebruikt? Het isoleren van de vloer is vaak een behoorlijke ingreep. Het rendement is 10%. Kies je daarvoor of juist niet. Een advies wordt afgestemd op de persoonlijke portemonnee. Hij geeft liever geen adviezen over met welke leveranciers of bedrijven in zee te gaan. “Ik vind het belangrijk onafhankelijk te blijven “.


De motivatie van Hugo is; “door het delen van mijn kennis kan ik anderen helpen passende keuzes te maken. De zingeving, een bijdrage leveren aan een schonere maatschappij, mijn kennis ten dienste stellen”.                             


Hugo is ervaringsdeskundig. Drie jaar geleden is hij verhuist en dat heeft hem de mogelijkheid gegeven zijn kennis toe te passen op zijn nieuwe woonplek. Zelf bepalen wat nodig is voor het optimaliseren van leefklimaat op een zo energiezuinige wijze. “Daar geniet ik nu echt elke dag van”. Hij woont in een monumentaal pand waar maar beperkt aanpassingen zijn toegestaan. Dus een behoorlijke uitdaging en het vraagt een portie creativiteit. Een voorbeeld; de originele ramen met enkel glas mogen niet vervangen worden door HR+++. De oplossing is ramen met een vacuümruimte, waardoor er zeer weinig warmtegeleiding plaats vindt tussen de glasplaten. En zo blijft ook de uitstraling van het originele pand gespaard. 


Heeft u belangstelling voor het aanvragen van een advies, bel dan 0573-764007 of mail naar [email protected]. Kijk op de site https://lochemenergie.org/diensten/ voor meer informatie.


Deel blogpost