Post | juli 2024 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

Heel veel plezier en vrolijkheid

Marieke Fabries (links) en Wytske Elzinga (rechts), vrijwilligers bij de Graaf Obstacle Run


door Jenny Swart


De Graaf Otto Groep Lochem verzorgt al enkele jaren de Graaf Obstable Run, een parcours met hindernissen voor kinderen, teams, families en individuele deelnemers. Start- en finishplek is het veld van de motorcross naast hun thuisbasis aan de Gageldijk, waar Marieke Fabries en Wytske Elzinga er met veel enthousiasme voor zorgen dat de inschrijvingen goed verlopen. Ze zitten midden in de voorbereidingen voor de editie van 2024, die dit jaar plaatsvindt op zondag 22 september.


Marieke: “Ik heb voor het eerst meegeholpen in 2017, er werd gevraagd of er ouders waren die een paar uur wilden helpen. Ik heb toen ook bij de inschrijvingen gestaan, en ik vond het gewéldig om al die deelnemers zo blij te zien, je maakt zoveel gezelligheid mee. Vanwege corona is het drie keer niet doorgegaan, maar sinds vorig jaar heeft een volledig nieuw bestuur het evenement nieuw leven ingeblazen”. Voor Wytske was 2023 de eerste keer, en dat is heel goed bevallen. ‘De saamhorigheid vorig jaar was echt fantastisch, het enthousiasme spatte ervan af. Ik wil dat graag wéér meemaken.’


Marieke was vroeger zelf scout, en omdat ze dat altijd heel leuk gevonden heeft, wilde ze haar kinderen er ook graag kennis mee laten maken. “Ik heb ze gevraagd om in ieder geval een half jaar mee te doen. We zijn inmiddels vijf jaar verder en ze vinden het nog steeds leuk. Ze doen ook mee aan de run, net als hun vader!”

Wytske is al enige tijd penningmeester bij de stichting van de scoutinggroep, haar oudste zoon is al lid vanaf zijn zesde en nu, bijna twintig jaar later, leider bij één van de groepen. “Ik ben inmiddels niet meer de moeder van, ik ben gewoon Wytske.”

Ze zijn beiden enorm gecharmeerd van het fenomeen scouting. Marieke: “Het maakt niet uit wie je bent, hoe oud je bent, of je een beperking hebt, iedereen wordt geaccepteerd.” Wytske kan dat beamen: “De vergaderingen ga ik graag naar toe, het is gewoon een heel leuke groep mensen.”


Er zijn zo’n 80 tot 100 vrijwilligers nodig om de dag goed te laten verlopen. De organisatie kan rekenen op een behoorlijk aantal vaste vrijwilligers, maar uitbreiding van het vrijwilligersteam wordt zeer gewaardeerd. Ook iemand die maar een paar uur mee kan doen is van harte welkom. Er zijn zo’n dertig hindernissen die bemand moeten worden, er zijn waterposten, er is horeca, noem maar op. “Het is logisch natuurlijk dat er zoveel vrijwilligers bij betrokken zijn, als je bedenkt dat we nu al zo’n 680 aanmeldingen binnen hebben. Het maximum aantal deelnemers hebben we gesteld op 1200, dus áls er nog plek is kunnen mensen zich op de dag zelf nog aanmelden”, aldus Wytske, die samen met haar collega’s in de loop van de dag ook nog aan het parcours deelneemt.


Wat levert het op, meewerken als vrijwilliger aan zo’n evenement? Marieke: “Heel veel energie en vrolijkheid, een fantastische dag. Wij zorgen voor een lekkere lunch, regelmatig wat te drinken en voor een gezellige afsluiting ’s avonds”.

Deel blogpost