Post | januari 2021 | Verhalen van vrijwilligers | 3 min lezen

“Alles begint met het opbouwen van een band”

Door Anne Hurenkamp

Ze horen tot de eerste lichting netwerkcoaches die sinds een jaar actief zijn vanuit Stichting Welzijn Lochem: Jan Kruisheer en Arjen de Haan. Samen maken ze deel uit van het team van drie netwerkcoaches dat met name eenzame inwoners van de gemeente Lochem helpt om weer een eigen sociaal netwerk op te bouwen. Jan en Arjen vertellen over hun eerste ervaringen.

Beiden waren ze al een aantal jaren niet meer actief in het werkzame leven en voelden ze de ruimte om zich in te zetten voor anderen. Arjen: “Ik doe al jaren vrijwilligerswerk, maar dat is vooral voor mensen om me heen en voor goede doelen. Via Stichting Welzijn Lochem kwam ik terecht in het Maatjeswerk. Deze vrijwilligersfunctie als netwerkcoach zie ik nu als een mooie vervolgstap om op een nieuwe manier iets voor anderen te kunnen betekenen.” Ook Jan wilde zich verdienstelijk maken. Hij raakte, net als Arjen, via buurtgenoot en initiatiefnemer Margit Bouman geïnteresseerd in het werk als

netwerkcoach.


“De gesprekken waren er ook op gericht om haar weer wat zelfvertrouwen te geven.”


Na een kort opleidingstraject via SWL startten de coaches het afgelopen jaar elk met het begeleiden van hun eigen deelnemer. Jan: “Ik werd gekoppeld aan een jonge vrouw die het door omstandigheden steeds moeilijker was gaan vinden contacten met anderen te onderhouden en nieuwe vriendschappen te maken. Dat zorgde voor een laag zelfbeeld en een gevoel van eenzaamheid. Ik heb met haar, in gesprekken, vooral eerst gekeken naar haar huidige situatie en haar zelfbeeld. De gesprekken waren er ook op gericht om haar weer wat zelfvertrouwen te geven. Het hielp, zo merkte ik, dat het ook goed was om iets over mijn eigen leven te delen. Iedereen heeft wel eens tegenslagen of dingen die minder goed verlopen. Door daar open over te zijn, zoek je echt naar verbinding. Alles begint met het opbouwen van een band.”

Arjen sluit daar op aan: “In ons contact met een deelnemer maken we gebruik van een werkmap, waarin we een stappenplan kunnen volgen. Eerst kijk je waar iemand op dat moment in zijn of haar leven staat. Ik leerde bij mijn eerste deelnemer om daar gewoon met open blik in te stappen: wie was zij, waar stond ze in haar leven, welke patronen kon ik ontdekken waardoor ze zo vast was komen te zitten? Ik begeleidde een vrouw van in de zestig die steeds tegen negatieve situaties in haar netwerk bleef aanlopen. Samen hebben we langzaam maar zeker in beeld gekregen dat ze ook nog veel oude vrienden had, die meer voor haar konden betekenen dan de mensen met wie het steeds mis liep. Ze was dat oude netwerk, met waardevolle contacten, eigenlijk een beetje vergeten. Opeens kwam het inzicht dat ze haar focus moest verleggen. Ook kwamen we erachter dat het voor haar interessant was in contact te komen met nieuwe mensen, die dezelfde spirituele interesses hadden als zij.”


Iemand de ruimte geven om zijn verhaal te delen

Als netwerkcoach moet je het fijn vinden anderen gedurende een aantal maanden te helpen. Geduld hebben, iemand de ruimte geven om zijn verhaal te delen, een open houding hebben: volgens de coaches zijn dat belangrijke eigenschappen die een rol spelen. Jan: “We hopen dat ons team zich zal uitbreiden. Het geeft voldoening als je iemand weer op het goede spoor kan zetten, al moet een deelnemer daar zelf ook actief aan bijdragen.” Dat is ook de insteek die Arjen zo aanspreekt in het werk: “Ik vind het prettig dat ik een deelnemer kan helpen weer zelfredzaam te worden, maar dat ik vervolgens ook weer een traject met iemand af kan sluiten. Zo’n persoon kan daarna weer verder. Dat houdt voor mij in dat ik als coach juist weer iets voor een nieuwe deelnemer kan betekenen. Ik realiseer me altijd dat werkelijk iedereen in een isolement kan raken. Door scheiding, baanverlies of ziekte bijvoorbeeld. Wat vanzelfsprekend is, kan ineens wegvallen. Het is waardevol dat SWL is gestart met het opleiden en inzetten van netwerkcoaches en dat wij daar nu een rol in kunnen spelen.”

Een nieuw team van zes netwerkcoaches staat in de startblokken. Zodra het weer kan gaan zij eerst de training voor Netwerkcoaches volgen. Daarna zijn ook zij inzetbaar om inwoners van de gemeente Lochem te helpen om weer een eigen sociaal netwerk op te bouwen.

Uiteraard is het huidige team netwerkcoaches nu beschikbaar en zij helpen graag bij het versterken of uitbreiden van contacten. Heb je interesse of wil je meer weten? Neem dan contact op met Goverien Teerds, coördinator van de netwerkcoaches bij Stichting Welzijn Lochem. Tel.:0573- 297 000 of E-mail: [email protected].

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Je ziet elkaar wel, maar nu zie je elkaar op een andere manier

Je ziet elkaar wel, maar nu zie je elkaar op een andere manier

| Verhalen van vrijwilligers
Bij de oproep om deel te nemen aan het project Jong & Meer Light kwamen niet meteen aanmeldingen, maar ...
Lees meer
WAAR HET HART VOL VAN IS….Sequoia Podcast

Waar het hart van vol is....

| Verhalen van vrijwilligers
Inge Verburg vertelt met verve over haar verschillende soorten vrijwilligerswerk. Sinds haar pensioen vult ze ...
Lees meer
One man’s junk is another man’s treasure

One man’s junk is another man’s treasure

| Verhalen van vrijwilligers
Sandra van der Goot heeft standaard de achterbank plat in haar auto en als er een schat gebracht wordt bij ...
Lees meer