“Eenzaam ben je niet alleen”
Eenzaamheid is iets van alle tijden, toch lijkt het of er tegenwoordig steeds meer mensen zijn die zich in meer of mindere mate eenzaam voelen. Volgens de laatste cijfers ervaart 49% van de mensen in Nederland gevoelens van eenzaamheid, dit kan van voorbijgaande aard zijn of chronisch (Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen, 2022). Wat eenzaamheid is, hoe het voelt en wat het met je doet is voor iedereen anders. Je alleen voelen kan een grote invloed hebben op je gezondheid, welzijn en je kwaliteit van leven. Je kunt niet aan mensen zien of ze eenzaam zijn en er wordt weinig over gepraat, terwijl dat juist zo belangrijk is! Welzijn Lochem is gestart met een onderzoek naar dit thema onder de inwoners van de gemeente Lochem (18+). Een groep vrijwilligers ondersteunt hierbij door mensen die eenzaamheid ervaren te interviewen. Tetsje Nijhuis en Yvonne de Jong, twee van deze co-onderzoekers, leggen uit waarom dit onderzoek belangrijk is.
“Dit project wordt door Welzijn Lochem uitgevoerd samen met een samenwerkingsverband gericht op eenzaamheid, waarbij meerdere organisaties en inwoners betrokken zijn”, aldus Yvonne. “Het doel is om inzicht te krijgen wat eenzaamheid is, zijn er bijvoorbeeld speciale gebeurtenissen die daarop van invloed zijn. Maar ook hoe ervaren mensen het en wat kan helpend zijn. Deze informatie is belangrijk voor allerlei organisaties, initiatieven en inwoners. Zij kunnen een aanpak van eenzaamheid daardoor beter vormgeven en mensen in vergelijkbare situaties beter steunen.” Tetsje vult aan: “Dat is de ene kant, maar het is ook belangrijk dat we mensen die gevoelens van eenzaamheid ervaren spreken. Het kan heel fijn zijn om, volledig anoniem, je hart eens te luchten tegen iemand die niet oordeelt of al van alles van je weet. Gewoon iemand die je aanhoort en verder hoef je niets, tenzij je dat wilt, natuurlijk. Dat krijgen we ook terug van mensen die al geïnterviewd zijn.”
‘Heerlijk om te luisteren’
Yvonne en Tetsje halen zelf ook veel voldoening uit dit vrijwilligerswerk. Yvonne is met vervroegd pensioen en heeft een vol leven met kinderen en kleinkinderen en als mantelzorger voor haar moeder, maar kiest ook bewust voor vrijwilligerswerk. “Ik heb altijd gewerkt als trainer, coach en leidinggevende bij een uitgeverij. Het is fijn en zinvol om de dingen die ik in mijn werkende leven heb ontwikkeld en geleerd te blijven gebruiken. En ik vind het in gesprek gaan met mensen het mooiste wat er is, daarom ben ik naast dit project ook werkzaam als netwerkcoach bij Welzijn Lochem.” Tetsje heeft lang gewerkt als verpleegkundige, maar is sinds enige tijd natuurwandelcoach. “Ik ben altijd geïnteresseerd in mensen en vind het heerlijk om te luisteren naar wat iemand heeft meegemaakt en wat hem of haar bezighoudt. Dit vrijwilligerswerk heeft natuurlijk een mooie link met mijn werk. Als coach luister ik ook naar mensen en kijk ik samen met hun hoe ze hun eigen kracht kunnen aanboren om iets aan te pakken.”
Help ons mee!
Het project valt of staat met het aantal mensen dat zich aanmeldt. Hoe meer interviews de vrijwilligers kunnen afnemen, hoe meer input er is om conclusies aan te verbinden. De inzichten uit de verhalen helpen ons om anderen beter te steunen en om de aanpak van eenzaamheid vorm te geven. Tetsje: “Eenzaamheid is iets van het leven, het kan ook zijn dat je eenzaam bent geweest en nu niet meer. Als je terug kunt kijken, kun je ook vaak goed de kernen eruit halen en benoemen wat je toen geholpen heeft, of juist niet en wat je gemist hebt.” “We zoeken mensen van alle leeftijden (18+), man of vrouw, Nederlands of met een buitenlandse achtergrond, het maakt niet uit”, aldus Yvonne. “Hoe meer divers, hoe beter. Ook zeker jongvolwassenen en mensen uit alle kernen van de gemeente Lochem, Laat je horen!”
Voor meer informatie of om je aan te melden, kun je terecht bij Joy Broekema van Welzijn Lochem: [email protected] / 06-57653691.