
Wanneer ben je een piraat? Moet je dan een lapje voor je oog, een houten been hebben en een doek om je hoofd geknoopt? Dat is het klassieke beeld van een zeepiraat. Het enige dat een etherpiraat daarmee gemeen heeft, is de wil vrij en ongebonden te zijn.
Etherpiraterij ontstond al snel na de lancering van de radio omroep. Bij de officiële (staats) omroepen was naar de mening van vooral de plattelandsbewoners te weinig populaire muziek zoals levensliederen, schlagers en dialectmuziek te horen. Pioniers bouwden zelf middengolfradiozenders. De kosten konden terugverdiend worden door reclame te maken voor plaatselijke ondernemers.
Zendpiraterij werd een probleem als de apparatuur een groot vermogen had en slecht was afgeschermd. Hierdoor werden reguliere radio-uitzendingen gestoord, maar ook bijvoorbeeld communicatie met vliegtuigen. De zender werd opgespoord, de apparatuur in beslag genomen en er werd een flinke boete opgelegd. Soms was de zender, met nieuwe apparatuur, de volgende dag al weer in de lucht.
In het gesprek in de studio van Radio Ideaal in Lochem met Rene Regelink, waarnemend voorzitter van het bestuur en reclamecoördinator, gaat het niet over piraten. Wel over de geschiedenis van Radio Ideaal, de organisatie en de inzet van vrijwilligers.
Radio Ideaal maakt deel uit van de Stichting Lokale Omroep in het Gelderse Bronckhorst en Lochem. De omroep is ontstaan in 1991 op initiatief van verschillende radioamateurs (piraten) om een legale lokale omroep op te richten. De radio-uitzendingen zijn gestart als Lokale Omroep Zelhem en Omstreken (LOZO). Aanvankelijk werden alleen in het weekend eigen programma’s gemaakt, andere dagen werd het raamprogramma Radio 10 Gold uitgezonden. Later volgde 24 uur per dag een eigen radioprogramma en uitbreiding naar de gemeenten Hengelo en Steenderen en werd de naam Radio Ideaal. Na de gemeentelijke herindeling in 2005 werd Radio Ideaal zendgemachtigde voor de nieuwe gemeente Bronckhorst.
De website is online sinds mei 1999 en in 2004 kwam Ideaal TV erbij. Op Ideaal TV kun je kijken naar (regionale) nieuwsfoto’s en de laatste nieuws- en agendaberichten en luisteren naar Radio Ideaal. Sinds 2020 is de omroep ook actief in de gemeente Lochem als opvolger van AchterhoekFM.
Een jaar later startte het Themakanaal Ideaal Plus met vooral Nederlandstalige, Duitstalige en Piraten muziek. Tijdens een groot deel van de uitzendingen is er niemand in de studio aanwezig, alles gaat dan computergestuurd. Maar die programma’s moeten natuurlijk wel eerst gemaakt worden.
Radio Ideaal heeft een nauwe samenwerking met REGIO8 (de streekomroep van de Oost-Achterhoek), Omroep Gelderland, gemeentes en diverse andere partijen.
Wat er allemaal te luisteren en te zien valt? Te veel om hier op te noemen. Het is allemaal te vinden op de website www.rtvideaal.nl.
Uitzendingen maken en studio’s in Zelhem en Lochem inrichten en onderhouden dat kost wel wat. De begroting komt rond door inkomsten uit reclame, bijdragen van de gemeentes en van het stimuleringsfonds journalistiek, ieder voor ongeveer een derde deel. Naast één (semi) beroepskracht zijn ruim 80 vrijwilligers, voornamelijk uit de gemeenten Bronckhorst én Lochem die voor de omroep werken. Vrijwilliger kun je zijn op heel veel manieren: programmeur, technicus, schoonmaker, bestuurslid, enz, alles m/v.
De vrijwilligers worden op de hoogte gehouden door middel van een nieuwsbrief die maandelijks verschijnt, 2 à 3 keer per jaar is er een nuttige en gezellige medewerkersvergadering.
Belangstelling voor een leuke vrijwilligersjob? Meer informatie is het vinden op de website www.radioideaal.nl of stuur een e-mail naar: [email protected].