Post | november 2020 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

Iedereen kan een leven redden met een AED

Door Roel Hendriks

Wie nog mocht twijfelen aan het nut van een AED moet eens te rade gaan bij een lid van Sport ’88. Elke zaterdagmorgen trainen de recreatielopers van de trimclub de spieren in de bosrijke omgeving van hun thuishonk aan de Flierderweg in Gorssel. Ondanks de beperkingen vanwege Corona viert, naast de inspanning van het hardlopen, de gezelligheid hoogtij. Tot enkele weken geleden, toen tijdens een rustig duurloopje een van de groepsleden plotseling in elkaar zakte. Gelukkig konden niet alleen enkele medelopers reanimatie toepassen, maar kon ook binnen de kortste keren gebruik gemaakt worden van het AED apparaat dat aanwezig is in de kantine van v.v. Gorssel. Mede dankzij de adequate hulp is de getroffene inmiddels grotendeels hersteld. Sport ’88 speelde er meteen op in door de leden een reanimatiecursus aan te bieden.


Dick te Slaa uit Epse glundert als de gebeurtenis ter sprake komt. Hij is als secretaris van de Stichting AED Epse/Joppe nauw betrokken bij het reilen en zeilen van de apparaten in deze regio. “Het voorval laat zien hoe belangrijk deze apparaten zijn”. De voormalig ambulance verpleegkundige citeert een krantenartikel om zijn gelijk te onderstrepen: “Bij het gebruik van een AED stijgt de overlevingskans van de getroffene binnen vijf minuten van tien naar zeventig procent”. “Dat zegt genoeg, toch?”

De Stichting AED Epse/Joppe werd 15 jaar geleden opgericht op initiatief van Rietje Dommerholt uit Epse die, na een AED in Wesepe gezien te hebben, in dorpsgenoot en verpleegkundige Dick te Slaa een enthousiaste en bovenal deskundige medestander vond om samen zo’n apparaat in Epse te realiseren.

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

Om een AED te bekostigen werden sponsoren geworven en fondsen benaderd. Met succes, want het aantal AED’s kon gestaag worden uitgebreid. Heden ten dage beschikt de Stichting over 9 apparaten die verspreid in het hele ‘werkgebied’ Epse/Joppe 24/7 beschikbaar zijn.

Is Dick te Slaa dus een tevreden man? “Enerzijds wel, want we kunnen beschikken over voldoende AED apparaten, maar ……”. En na een korte pauze: “We kunnen nog wel meer vrijwilligers gebruiken”. “Wij plaatsen regelmatig oproepen in de plaatselijke media voor vrijwilligers die opgeleid willen worden, maar de respons daarop houdt niet over”. Te Slaa maakt dan ook dankbaar van de gelegenheid gebruik om nogmaals een oproep te doen. “Meld je aan, met slechts één trainingsavond kun je levens redden!”

Dankzij een verdubbelde opbrengst van de laatste collecte staat de Stichting er financieel goed voor, maar Dick te Slaa leunt niet achterover: “Onlangs zijn de AED”s gecontroleerd en het onderzoek wees uit dat twee apparaten vervangen moeten worden. Het betekent een kostenpost van ruim 3000 euro, en daar komen de onderhoudskosten nog bij!” Toch kan de secretaris nog lachen. “Dankzij de sponsors, het stimuleringsbedrag van de gemeente Lochem en de jaarlijkse collecte lukt het ons nog steeds om de zaak draaiende te houden, maar nieuwe sponsors zijn natuurlijk altijd welkom!”


“O ja, dat zou ik bijna vergeten: wil je ook nog even noemen dat wij dringend op zoek zijn naar een bestuurslid, het liefst iemand uit Joppe.” Graag gedaan Dick. Voor informatie over opleiding en bestuursfunctie: 06-10816125 en www.aedepsejoppe.nl

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Schaatskoorts op Roowinkel

Schaatskoorts

| Verhalen van vrijwilligers
De winter piekt dit jaar kort maar hevig. Bij IJssportvereniging Roowinkel in Laren spant het erom of de ...
Lees meer
VRIJWILLIGERSWERK = DOEN!

Vrijwilligerswerk = DOEN!

| Verhalen van vrijwilligers
Vrijwilligerswerk moet in je genen zitten. Opgevoed zijn met “niet zeuren maar aanpakken” en vooral die dingen ...
Lees meer
Elga besloot vrijwilligerswerk te gaan doen, iets wat ze altijd al wel deed. “Dat kreeg ik met de paplepel ingegoten”. Via het Oranjefonds kwam ze bij Homestart van Yunio.

Zaadjes planten en zien bloeien; het mooie van mijn vrijwilligerswerk

| Verhalen van vrijwilligers
Elga besloot vrijwilligerswerk te gaan doen, iets wat ze altijd al wel deed. “Dat kreeg ik met de paplepel ...
Lees meer